donderdag 6 september 2012

Hiren's Boot CD, een Must voor Windows users

 
Sander van der Meijs, redactiechef Webwereld.nl tweette gisteren het volgende:

"NEEEEE! Vergeten het Norton-vinkje uit te zetten bij het updaten van Adobe-ware! En nu is mijn computer gegijzeld door Norton #norton #adobe"
Dat gun je natuurlijk niemand en zeker niet een persoon die je waardeert. Ik meende dat hij met SystemRescueCD op zijn minst de data nog kan redden, maar herinner mij dat ik bij mijn broer GL1MST Hiren's Boot CD heb gebruikt. Na mijn mening een betere oplossing voor Windows gebruikers.

Wat is het?


Hiren's Boot CD is, zoals de naam al doet vermoeden een Live CD, met reddingssoftware als virusscanners, password crackers en backup/restore software. De gebruiker krijgt een sterk op Windows XP Luna lijkende werkomgeving voorgeschoteld. Het is een compleet ISO9660 image, dat je met je favoriete brandsoftware op een CD kan branden en er is ook een image voor USB sticks. In tegenstelling tot het voormalig populaire BartPE, hoef je het niet zelf te bouwen en heb je ook je originele Windows CD nodig. Hiren's Boot CD is dus een kant en klaar ISO9660 image.

Het nadeel van Windows als het echt fout gaat.


Het probleem van Microsoft Windows, als het echt fout gaat, is dat je Windows opnieuw moet installeren. Het ergste is dat alle updates dan opnieuw moeten worden doorgevoerd en daar ben je dan dagen zoet mee en vereist tientallen reboots.

Het is dus een tijdrovende en irritante klus.

Voorkomen is beter dan blussen, hoe?


Stel het is helemaal fout gegaan, je kan jezelf dan in de toekomst een hoop tijd en ergernis besparen, door met Hiren's Boot CD een image van een werkend Windows systeem te maken.

Nadat alle updates zijn doorgevoerd, drivers en je favoriete software is geïnstalleerd, maak je met Hiren's Boot CD een image van je intrne harde schijf op een externe harde schijf, binnen je netwerk of op een externe USB harde schijf. De volgende keer als er iets mis gaat, hoef je dan alleen maar het image terug te zetten op de interne harde schijf van de machine in kwestie. Je hoeft dan dus niet Windows weer opnieuw te installeren. Gewoon terugzetten (duurt gemiddeld een kwartier) en klaar is kees.

Al je instellingen, programma's en eventueel data staan dan weer netjes op hun plek.

Nog beter: data scheiden van systeem.


Zelf ben ik een grote voorstander van het scheiden van systeem en data. Ik zet mijn data op een separate partitie en maak ook wekelijks backups van die data op een separate partitie op een externe USB harde schijf. op die manier is het verlies minimaal, als het eens een keer fout gaat.

2 opmerkingen:

  1. Gelukkig is Norton niet echt kwaadaardig en hoef ik geen 500 euro te betalen voor het mijn PC vrijlaat. Maar het is wel irritant dat Adobe standaard een vinkje zet bij Norton installeren als je Flash of zo updatet. Ik denk eigenlijk dat dat helemaal niet mag. Er staat namelijk al een virusscanner op mijn PC.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn excuses dat ik je commentaar nu pas zie Sander! maar ik heb inmiddels begrepen dat het om een systeem op het werk ging. Vermoed dus dat je er met de schrik en een beetje ergernis vanaf gekomen bent en dat het snel opgelost was. Hopelijk helpt dit artikel mensen om een hoop ellende te voorkomen.

      Verwijderen